Ghid Pentru a Recrea o Atmosferă Franceză cu Stiluri Shabby Chic și Provensale

Stilul shabby chic și provensal sunt ambele utilizate pe scară largă de cei care iubesc atmosfera din sudul Franței pentru a recrea medii elegante și bucolice. Culorile moi și delicate , aromele florale care amintesc de câmpurile de lavandă și accesoriile din lemn cu aspect trăit sunt printre principalele elemente care reprezintă aceste stiluri. Dacă iubiți natura, câmpurile înflorite și atmosferele de țară, acesta este un ghid util pentru a descoperi și a alege care dintre cele două stiluri menționate mai sus este mai potrivit pentru a vă mobila locuința.
Shabby Chic: Eleganță cu efect antic

Numele shabby chic înseamnă literalmente „ elegant dezordonat ”. De altfel, acest stil are caracteristica de a fi îngrijit până la cel mai mic detaliu în ciuda efectului aparent neglijat pe care elementele din lemn anticat îl transmit observatorului.
S-a născut în Marea Britanie  și își trage inspirația din  vechile vile de la țară  care au fost mobilate cu candelabre impunătoare, perdele de catifea moale și canapele somptuoase, pentru a evolua apoi și a deveni un design unic și original apreciat și în alte țări europene, în special în Franța.   
Termenul „ shabby chic ” apare pentru prima dată într-o revistă britanică de design în 1980. În Italia, în schimb, am început să vorbim despre acest stil abia de la sfârșitul anilor 80, când a început să se impună moda recuperării mobilei vechi pentru a le conferi un aspect nou și mai proaspăt. Principiile cheie ale stilului Shabby Chic

Elementele esențiale de luat în considerare pentru a recrea o casă în acest stil sunt: ​​utilizarea culorii alb, materialele mobilierului și  alegerea unor țesături mai naturale pentru lenjeria din casă. Una dintre cele mai folosite culori in mobilierul in stil shabby chic este albul opac , deseori „ districat ” sau „murdar” pentru a obtine un efect anticat si vietuit asupra mobilierului. In ceea ce priveste materialele, lemnul este preferat in nuantele sale mai deschise si cu efect antic. Naturalitatea lemnului cu vena sa particulară poartă cu sine o poveste căreia i se dă o nouă viață datorită acestui stil. În cele din urmă, atunci când alegeți fețe de masă, cearșafuri și perdele, țesăturile brute  și naturale  precum inul și bumbacul sunt preferate în nuanțe mai deschise precum alb și bej.

Viadurini recomandă: este esențial să adăugați întotdeauna o  notă personală pentru a îmbogăți încăperile casei dvs. cu amintiri și obiecte care vă spun povestea.  

Stilul provensal: rafinat și floral

Stilul provensal s-a născut în regiunea franceză Provence, unde găsim câmpuri parfumate de lavandă, lacuri turcoaz și râuri de smarald. Aceste peisaje contribuie la crearea acestui stil și la definirea elementelor sale principale care amintesc de atmosfere romantice, elegante, cu o aromă vintage. Mobilierul  provensal este un echilibru perfect între  stilul shabby chic și rustic , caracterizat prin mobilier clasic, cum ar fi console și mese din lemn cu un efect de trăit .
Elementele obligatorii ale designului provensal sunt: ​​alegerea materialelor potrivite pentru mobilier, utilizarea culorilor deschise și prezența accesorii de mobilier esențiale pentru o casă provensală.
Cele mai folosite materiale în acest stil sunt fierul forjat  pentru cadrul patului, lemnul perfect pentru mobilierul zonei de zi , ceramica pentru lămpi și fierul de fier pentru o cadă de sine stătătoare elegantă.
Paleta de culori în stil provensal amintește de culorile moi și pastelate, cum ar fi  lavanda și toate nuanțele de violet și  liliac.
În sfârșit, în ceea ce privește mobilierul esențial într-o casă mobilată în acest stil, Viadurini oferă bufete funcționale din lemn reciclat 
recuperat din baruri vechi și clădiri dezafectate perfect pentru a da o notă provensală și locuită sufrageriei tale. In zona de dormit, lemnul ramane protagonist alaturi de fierul forjat cu noptiere, comode si bufete realizate cu murat  pentru a spori imbatranirea lemnului si a granulatiei acestuia.

Viadurini recomanda:  pentru a reaminti atmosfera regiunii Provence este important sa introduceti vaze cu flori proaspete sau plante parfumate de lavanda care amintesc de  decoratiunile florale  ale mobilierului. Pentru o atingere finală rafinată, îmbogățiți-vă masa cu  porțelan francez pictat manual. 
Email Newsletter
Newsletter